27.04.2020 року. Понеділок.

Доброго ранку.

Тема #9 :" Приготування страв лікувально - профілактичного, дитячого та дієтичного харчування".

Тема уроку: " Ознайомлення з характеристиками лікувальних столів. Ознайомлення з раціонами лікувально - профілактичного харчування. Приготування холодних закусок, супів, соусів, страв з м'яса, м'ясних продуктів та с/ г птиці, страв з риби та нерибних продуктів моря, солодких страв, напоіів, борошняних кондитерських виробів, дієтичних страв для титячого харчування, харчування школярів".

Мета уроку: повторити теоретичний матеріал з теми "Лікувально - профілактичного харчування", навчитись готувати страви лікувально - профілактичного, дієтичного, дитячого харчування та харчування школярів.

              Насамперед, перед початком уроку, нам необхідно згадати правила з охорони праці при приготуванні лікувально - профілактичних страв:
~ як правильно організувати робоче місце кухаря;
~ перед включенням електричноіі плити потрібно.....(згадайте та доповніть речення);
~ як працювати з електром'ясорубкою.....,.(згадайте та доповніть речення);
~ техніка тримання та передачі ножа ...( згадайте);
~ по закінченню роботи ( приготування страв, потрібно.....(доповніть речення).

           Та обов'язково перед початком, пвд час та після роботи потрібно виконувати правила особистоіі гігієни та правила санітарііі та гігієни ( одягу, рук, поверхонь і т.д).

                Ця тема дуже цікавить людей, які хочуть та ведуть здоровий спосіб життя. А для людей , які хворіють - це рятувальна шлюпка для того, щоб швидше одужати .
     
           У лікувальному та лікувально - профілактичному харчуванні готують страви, які багаті вітамінами та мікро елементами та за допомогою багатьох способів кулінарноіі обробки,  для швидкого одужання хворого та підтримання організму здоровоіі людини.
       
       Особам, що потребують дієтичного харчування, за рекомендацією лікаря визначають раціони, або дієти, які включають певний комплекс страв і продуктів. Кожна дієта має номер.    Найчастіше використовуються у дієтичних іідальнях основні дієти #: 1,2,5,7,9,10.     Дієтичне харчування здійснюється під постійним контролем медичного працівника, посада якого вводиться в штат іідальні.
 
   Повторимо теоретичний матеріал  з теми " Характеристика дієт" ( Доцяк, стор. 498-501). Прочитайте та визначте головні слова і запамятайте.
     
           Для приготування лікувально - профілактичного харчування забороняється використовувати копчені ковбаси, закусочні консерви, жирне м'ясо, гусей, качок, жирну рибу, свиняче сало, чорний хліб, тістечка з кремом, гострі приправи.

         У процесі приготування страв застосовують такі способи тепловоіі обробки: варіння у воді або на парі, припускання, іноді смаження основним способом, запікання попередньо відварених продуктів до утворення ніжноіі, ледь помітноіі кірочки.
        Підприємства, на яких готують лікувальні страви, оснащують м'ясорубками з дрібними решітками, протиральними машинами, механізмами для розмелювання продуктів, пароварильними казанами і шафами, електричними плитами, холодильниками.  У достатній кількості має бути кухонний посуд.    Матеріали, з яких виготовлені обладнання, посуд та інвентар, мають повністю виключати можливість хімічних і електрохімічних реакцій між металом та ііжею.

       У лікувальному харчуванні слід СУВОРО додержуватись правил санітаріі та гігієни.

Дуже важливо, щоб меню страв було різноманітним, а страви мали привабливий вигляд і збуждували апетит.

Бажаю успіхів у приготуванні ваших шедеврів, які дуже сподобаються вам та вашим близьким.

Чекаю на фото - звіти та виконане домашнє завдання.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу